Bloedluis voorkomen kippen

Bloedluis voorkomen kippen

Ondanks dat het nooit 100% uit te sluiten is dat u toch een besmetting krijgt is Bloedluis voorkomen bij kippen altijd beter dan genezen! Er zijn vele manieren om een besmetting met bloedluis te voorkomen. We bespreken hier een aantal mogelijkheden. 

  • Voorkomen is beter dan genezen. Wanneer er de bloedluizen waargenomen zijn kunnen de aantallen binnen enkele dagen enorm groeien. Een bloedluis legt zo’n 8 eieren per dag waardoor ze bijna niet te stoppen zijn. Preventieve bestrijding, vroeg in het seizoen (begin lente) is dus belangrijk. 
  • Zet roofmijten in, deze eten alle bloedluizen op. Je kunt deze in het voorjaar uitzetten in het hok. Wacht totdat het minimaal 15 graden buiten is. Gebruik geen chemische middelen als u ook roofmijten inzet.
  • Maak gebruik van “zwevende” zitstokken zodat de bloedluizen niet via de poot van de zitstok omhoog kunnen klimmen. Je kan door middel van draden aan het plafond bijvoorbeeld zwevende zitstokken maken. Smeer aan de randen van de zitstok wat vaseline, daar blijven de luizen in plakken.
  • Zorg er voor dat het hok afgedicht is zodat er geen andere, vreemde vogels naar binnen kunnen vliegen.
  • Gebruik droog en schoon strooisel in het hok. Bloedluizen zullen zich eerder nestelen in oud, vochtig strooisel dan in nieuw strooisel. Meng dit met stukken tabak, hier houden bloedluizen niet van.
  • Vooral bij warm weer worden de bloedluizen actief, het is belangrijk om het hok in warmere periodes vaker schoon te maken.
  • Inzet van hemexcide diatomeeënaarde in de vorm van een stofbad, kippen baden in de diatomeeënaarde en nemen het mee naar hun zitstokken. De nog aanwezige bloedluizen gaan dood.
  • Voeg knoflookextract toe aan het drinkwater en voedsel van de kippen. Hierdoor komt er knoflook in het bloed van de vogels waardoor de bloedluizen het niet meer lusten. Helaas gaan de eieren stinken naar knoflook als u dit gebruikt.
  • Gebruik witkalk om het nachthok droog te houden, bloedluizen houden namelijk van een warme vochtige omgeving
  • Maak zelf een teststok om bloedluizen aan te tonen! De bloedmijten zullen zich, nadat ze zich gevoed hebben op de kimijtenval karton bloedluis kippenp, terugtrekken en op zoek gaan naar een slaapplaats. Vouw een kartonnetje op en plaats deze onder de zitstok, controleert deze dagelijks op de aanwezigheid van bloedluizen. Je kan nu zien of en in welke mate er bloedluis aanwezig is. 
Mechanische middelen

Mechanische middelen laten een duidelijke laag achter op de behandelde oppervlaktes in uw dierenverblijf. Deze laag werkt voor mijten als een soort schuurpapier, zodra ze hierover heen lopen zullen ze zich dood schuren. Daarnaast hebben deze producten een verstikkende werking op de mijten, omdat hun poriën waardoor ze ademen verstoppen. Gebruik ter voorkoming van bloedluizen daarom hemexcide diatomeeënaarde in de vorm van een stofbad. Dit heeft geen invloed op het gedrag of de gezondheid van uw dieren en u kunt de eieren gewoon eten.

Middelen op natuurlijke basis

Naast sprays zijn er ook een paar hele simpele oude trucjes die zeer goed helpen. Het plaatsen van tabakstelen in het hok of kippenlegkast helpen bewezen effectief om een besmetting te voorkomen.  

Chemische middelen

Chemische middelen worden niet preventief ingezet, de werking van deze middelen is slechts kortstondig.

Heeft u advies nodig welke producten u het beste kunt gebruiken dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Dit kan zowel telefonisch als via de mail.

Let op: zijn er al bloedluizen aanwezig in uw hok? Wacht niet te lang, dit kan kippen enorme stress en bloedarmoede bezorgen. Geef de kippen extra mineralen, zoals onze mineralen Herberals en ga actief bezig om van de luizen af te komen.