Hoe raakt een kip besmet en wat zijn de gevolgen?
Kippen kunnen op verschillende manieren besmet raken met Salmonella. De bacterie kan op veel oppervlakken overleven en wordt meestal via de mond opgenomen, bijvoorbeeld door het eten van besmet voer, mest, grond, stof of via besmet materiaal zoals gereedschap en voerbakken. Ook mensen kunnen de bacterie onbedoeld verspreiden, bijvoorbeeld via stof op hun kleding of mest onder hun schoenen. Ongedierte zoals muizen, ratten en kevers zijn eveneens bekende dragers van Salmonella. Daarnaast kunnen honden en katten de bacterie verspreiden tussen elkaar en andere dieren. Tot slot kan een moederkip Salmonella doorgeven aan haar eieren tijdens de ontwikkeling.
Een besmette kip kan ernstig ziek worden en in sommige gevallen zelfs sterven. De bacterie nestelt zich in de darmen en kan via de ontlasting gemakkelijk andere kippen besmetten. In ernstige gevallen kunnen Salmonella Enteritidis en Typhimurium ook in de bloedbaan terechtkomen, waardoor de bacterie zich in de spieren (vlees) of eieren van de kip kan nestelen.
Symptomen van Salmonella bij legkippen
Kippen die besmet zijn met Salmonella vertonen vaak al binnen 24 uur symptomen. Deze symptomen verschillen van de ziekteverschijnselen bij mensen. Besmette kippen krijgen last van waterige diarree, die vol zit met bacteriën. Ze worden sloom en inactief, en hun kam kan een blauwpaarse kleur krijgen. De eierproductie kan sterk afnemen, en soms treden oogontstekingen op. Vooral zeer jonge kuikens (tot 10 dagen oud) zijn kwetsbaar en kunnen ernstig ziek worden. Oudere kippen vertonen bij de meeste soorten Salmonella minder of zelfs geen symptomen. De typen Salmonella Pullorum en Gallinarum veroorzaken echter ook bij oudere dieren vaak ernstige ziekteverschijnselen, met een veel hogere sterfte als gevolg. Deze typen komen gelukkig zelden voor in Nederland.