Wormen bij kippen

door | mrt 23, 2021 | Kippen Apotheek voor preventie van kippenziekten, Oregano

Wormen bij kippen

Wormen bij kippen

Welke wormen zijn er en hoe herken je deze? Door een goede controle , het bekijken van de kip(pen) is vaak al iets waar te nemen. Door het nemen van monsters is vaak vast te stellen met welke worm we te maken hebben. Voor een hobby kippenhouder is het daarom belangrijk om preventief te werk te gaan:  Voorkomen is beter dan genezen. Met een aantal middelen is op eenvoudige doch consequente wijze wormen te vòòrkomen.

Welke wormen heeft de kip last van? Er zijn helaas wel een paar soorten waar kippen last van kunnen krijgen en ziek kunnen maken. De wormsoorten waarbij de kippen het meeste hinder ondervinden zijn de spoelwormen (grote en kleine), de lintworm en de haarworm.

Spoelwormen

De spoelworm is een rondworm en de meest voorkomende worm bij kippen. Bij de kippen verblijft de grote spoelworm in de dunne darm van de kippen, waar de kleine spoelworm zich in de blinde darm kan bevinden. Beide soorten leven van het half verteerde voedsel dat zich door het darmstelsel beweegt en dit voedsel wordt dus van de kippen ontnomen. Wanneer er langere tijd spoelwormen leven in het darmstelsel van de kippen kunnen deze zodanig gegroeid zijn dat er reeds irritaties, ontstekingen of zelfs bloedingen kunnen zijn ontstaan aan de darmwand. De grote spoelworm wordt maximaal 5 centimeter lang waar de kleine spoelworm niet langer wordt dan ongeveer 2,5 centimeter. De kleine spoelworm is voor de kippen redelijk onschadelijk, omdat deze zo klein is, maar de grote spoelworm is in grote aantallen erg ziekteverwekkend. Kippen kunnen hierdoor overlijden.

Lintwormen

Lintwormen zijn platwormen en leven vooral in de darm lumen, de holtes in de darmen, en voeden zich net als de spoelworm met het voedsel wat door de darmen wordt verwerkt. De lintworm veroorzaakt geen wondjes in de darmwand, maar kan na langdurige infectie wel zorgen voor vermoeidheid, vermagering, benauwdheid of zelfs leiden tot sterfte van de kippen. Dit komt door het ontnemen van het voedsel van de kippen (waardoor ze vermageren) en de aantasting van het afweersysteem van de kippen. Hierdoor zijn de kippen ook meer vatbaar voor ziektes. Het gevaar van de lintworm is dat deze erg lang in een tussengastheer als een slak of kever kan blijven leven.

Haarwormen

De haarworm, ook wel draadworm genoemd, hecht zich aan het slijmvlies in de dunne darm of slokdarm. Meestal veroorzaakt dit een ontsteking. Een Infectie van de haarworm kan leiden tot vermagering, bloedarmoede en bloederige diarree. De haarworm is met het blote oog vrijwel niet te zien, omdat deze heel dun zijn, en wordt vaak niet langer dan 3 centimeter. De haarworm komt een stuk minder vaak voor dan de spoelworm, maar omdat de haarworm zich veel sneller voortplant, is deze ook schadelijker voor de besmette kippen.

Hoe herkent u de symptomen?

Over de symptomen in het algemeen valt te zeggen dat het vaker voorkomt bij jongere kippen. Daarnaast is de infectie van de worm een proces en valt er niet direct iets te merken aan besmette kippen. Vermagering en al dan niet bloederige diarree zijn symptomen van een worminfectie. Vaak zullen de kammen ook verbleken en uitdrogen door het gebrek aan vitamine (dat dus door de worm wordt opgenomen). Daarnaast zullen de kippen ook een wat zieke indruk wekken door bijvoorbeeld bol te gaan zitten en wat minder actief te bewegen dan normaal(slapers)

Hoe raken kippen besmet?

Alle bovenstaande wormen leggen eitjes die met de ontlasting van de kippen, maar ook de ontlasting van andere vogels naar buiten komen. Deze eitjes worden dan door insecten als regenwormen, kevers of slakjes opgegeten, waarna deze weer de infectie verspreiden wanneer ze worden opgepikt door de kippen. Ook kunnen ze kippenvoer oppikken wat in de besmette ontlasting heeft gelegen. 

Bij een open kippenhok is de kans op besmetting van buitenaf het grootst. Rondvliegende mussen of duiven kunnen besmette ontlasting in het kippenhok deponeren. Na vertering van bijvoorbeeld een besmet kevertje komen de larven vrij in de maag. De spoelworm legt dagelijks ongeveer 200.000 eitjes die eerst twee weken moeten groeien voordat ze weer besmettelijk zijn. Het groeien van de eitjes en larven gaat sneller bij warme en vochtige omstandigheden. Daarom komt de infectie ook vaker in de zomermaanden voor. De eitjes van de haarworm zorgen na een week alweer voor besmettelijke haarwormen en kunnen dus zeer snel voor een grootschalige infectie zorgen. Lintwormen kunnen na twee weken alweer eitjes leggen.

News

Related post

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

#Mercator-groep

Volg ons op Facebook