Veerluis bij kippen

door | mrt 23, 2021 | Kippen Apotheek voor preventie van kippenziekten

Veerluis/Vederluis/Veermijt:

Veerluis, Vederluis of Veermijt is een ectoparasiet zij hebben achtpoten en kunnen maanden blijven leven. De veerluizen vermenigvuldigen zich zeer snel. Veerluis is de meest voorkomende ectoparasiet bij kippen, samen met de samen met de bloedluis. Deze ectoparasiet is een zeer klein achtpotig beestje (behoort tot de spinachtige) dat tussen de veren van een (sier)vogel leeft. De Veerluis voedt zich met keratine, de eiwitten die op de veren zitten van kippen.

Besmetting en het gevolg van Veerluis

Kippen kunnen besmet raken met Veerluis door in contact te komen met andere kippen of hanen die besmet zijn. Vooral tijdens het treden is het overspringen van luizen erg gemakkelijk en snel gebeurd. Maar vreemde bezoekers hebben ook erg veel last van Veerluis en kunnen de Veerluis ook gemakkelijk overbrengen, bescherm uw kippenren dan ook tegen wilde vogels. Jeuk is niet  het enige probleem dat de luis veroorzaakt, maar door het krabben kunnen er wondjes of kan er zelfs veeruitval ontstaan bij de kippen. Deze uitval gebeurt omdat de veerschacht ontstoken raakt. Als gevolg hiervan vermindert de eetlust en zullen er minder eitjes worden gelegd.

Symptomen van veerluis

Wanneer een kip last heeft van veerluis, zal deze zich vaker krabben. Kippen steken dan hun snavels meer tussen de veren. Wanneer je kippen dus regelmatig ziet poetsen, krabben of het hoofd ziet schudden, dan is het zeer waarschijnlijk dat er sprake is van veerluis.

Veerluis

Veerluis

Bij veeruitval is de kans ook groot dat deze kip besmet is met veerluis. Daarnaast is de veerluis ook vaak te zien tussen de veren van kippen. Wanneer je de kip oppakt en goed tussen de veren kijkt, zal je geschilferde stukjes huid zien en de luizen zelf.

Veerluis voorkomen en behandelen

Veerluis Reiniger is een middel dat schadelijk is voor insecten en parasieten, maar niet voor de kippen zelf. De Veerluis Reiniger is een middel dat op de veren gesproeid wordt waarna de Veerluis en de eitjes gemakkelijk te verwijderen zijn. Ook goed onder de vleugels sproeien. Juist op bedekte warme plekken bevindt zich de Veerluis.

Omdat er vanuit kan worden gegaan dat de andere kippen ook besmet zullen raken, is het belangrijk om contact met de overige kippen te voorkomen. Houdt deze dan apart gedurende de behandeling en wellicht nog even daarna. Het is uiteraard niet altijd bekend dat een van de kippen besmet is. Daarom is het meestal het beste om de kippen preventief te behandelen tegen de veerluis: regelmatig de kippen bespuiten met Veerluis Reiniger is dan geen overdreven iets.

Wanneer veerluis niet behandeld wordt, verdwijnt deze niet uit zichzelf. Het is dus erg belangrijk dat de luizen bestreden worden, wanneer de kip zich zo ellendig voelt dat zij niet meer wil eten kan dat dus de dood tot gevolg hebben.

De veerluis legt vrij veel en regelmatig eitjes en die hebben een paar dagen nodig om uit te komen. Behandel de besmette kip(pen) daarom een paar dagen later nog eens, om alle eitjes van de veerluis te verwijderen. Spuit ook het verblijf/ ren/ kooi goed in en probeer met een borstel de luizen te verwijderen. Na het schoonmaken kan Veerluis Reiniger preventief worden gesproeid op de veren en het verblijf van de kip of (sier)vogel.

News

Related post

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

#Mercator-groep

Volg ons op Facebook