Kalkpoten en schurftmijt bij kippen

door | mrt 23, 2021 | Kippen Apotheek voor preventie van kippenziekten

Kalkpoten en schurftmijt bij kippen

Kalkpoten worden veroorzaakt door een schurftmijt,Cnemidocoptes mutans. De schurftmijt, die met het blote oog niet of nauwelijks is waar te nemen, nestelt zich tussen de schubben op de poten. Kippen kunnen gevaarlijke stress krijgen door de jeuk, wees daarom op tijd om actie te ondernemen.

Besmetting en gevolgen van Schurftmijt (kalkpoten)

De besmetting vindt plaats in het hok of via de andere kippen. Het is niet overdraagbaar op andere dieren of mensen. Kuikens worden vaak op jonge leeftijd besmet. Het is daarom verstandig de kippen preventief te behandelen.

De schurftmijt zorgt ervoor dat de poten een ruwe indruk maken. De poten worden dikker en de kip krijgt last van jeuk. Naarmate de ‘ziekte’ vordert, gaan de schubben uit elkaar staan waardoor de ontlasting van de mijten zich hiertussen verzamelt. Hierdoor gaan de poten onderhuids ontsteken en kunnen ook gaan bloeden. Als de kalkpoten niet worden behandeld, zullen de kippen op een gegeven moment niet meer kunnen lopen.

Verloop bij Kalkpotenkalkpoten-kippen

Eerst krijgen de kippen jeuk. De parasiet is voor ons dan nog niet te zien. De eerste indruk van de aanwezigheid van schurftmijt is te herkennen aan dikkere, opgezette poten. De schubben op de poten gaan uit elkaar staan. In een later stadium vormt er zich een grijze massa tussen de poten, dit is de ontlasting van de mijten. Uiteindelijk kunnen de poten gaan bloeden. In het eind stadium zal de kip zoveel pijn hebben dat lopen onmogelijk wordt. Eten en drinken zal dan ook achterwege blijven.

Kalkpoten voorkomen, het bestrijden van schurftmijt

Kalkpoten en schurftmijt bij kippen voorkomen is bijna  onmogelijk. De mijten zijn niet zichtbaar en de kippen kunnen op jonge leeftijd worden besmet. De kans op een uitbraak kan echter wel worden verkleind. Het dierenverblijf ontsmetten is een belangrijke methode. Dit kan met Oxides, dit is een reinigingsmiddel, met een lang werkend effect.  De mijten gedijen het beste in een warme vochtige omgeving. Het verblijf droog houden en goed ventileren is een absolute aanrader. Dit werkt preventief tegen de kalkpootmijt.

Kalkpoten behandelen:

Kalkpoten en schurftmijt bij kippen moeten behandeld worden. Belangrijk is dat dit zo snel mogelijk gebeurd om gevaarlijke stress te voorkomen.

Uitvoering:

  • Spray de Kalkpoten Reiniger (winkel) over de poten en de onderkant van de kip. Herhaal dit proces een aantal keren. Maak de poten schoon met bv een oude tandenborstel
  • Smeer de poten van de kip in Met Calendula Kruidenbalsem of vaseline.

Middelen bij Kalkpoten:

Kalkpoten Reiniger hiermee de poten en het onderlichaam in sprayen.

Calendula Kruidenbalsem een snel intrekkende niet vette kruidenbalsem.

News

Related post

#Mercator-groep

Volg ons op Facebook