Herken bloedluizen bij kippen

door | mrt 23, 2021 | Diatomeeënaarde (Hemexcide), Kippen Apotheek voor preventie van kippenziekten

Hoe herken ik de bloedluis bij kippen?

Herken en behandel bloedluizen bij kippen. De hardnekkige (rode) Bloedluis is een ware plaag voor kippen. Het zijn parasieten (vogelmijt) die de kip langzaam proberen leeg te zuigen. Overdag verstoppen ze zich in de naden en kieren van het kippen (nacht)hok. ‘s Nachts komen ze tevoorschijn en zullen via de zitstok de kippen aanvallen. Er is maar één remedie de bloedluis bestrijden. Bestrijden van irritatie kan met Hemexcide diatomeeënaarde.

 • Bloedluizen in het kippenhok kunnen uit de directe omgeving of via andere kippen en vogels komen;
 • Bloedluizen kunnen gevaarlijke stress en bloedarmoede veroorzaken;
 • De bloedluizen zijn te herkennen als zwarte stipjes in de naden en kieren in het kippenhok, dit betekent dat ze vol met bloed zitten;
 • Bloedluizen lijken op kleine spinnetjes. Als ze nog niet gebeten hebben zijn ze gelig;
 • Kippen leggen hun eieren niet meer in het legnest en de eieren zijn van minderen kwaliteit;
 • Maak het hok goed schoon, droog en bescherm het tegen andere vogels;
 • Gebruik diatomeeënaarde (Hemexcide) tegen de irritatie van bloedluizen bij kippen.

Wat zijn de gevolgen van Bloedluis besmetting?

Rode Bloedluis is eigenlijk geen luis maar een mijt: vogelmijt. De naam Bloedluis is inmiddels zo ingeburgerd, dat de naam vogelmijt veel minder bekend is. Een vogelmijt is ongeveer een halve millimeter groot en legt ca. 3500 eitjes in haar leven. Vooral warmte en vocht zijn gunstige omstandigheden voor de bloedluis. Indien de temperatuur boven zo’n twintig graden komt, is het dan ook vaak raak. Een pasgeboren bloedluis kan binnen één week zelf eitjes leggen. Met een flinke temperatuurstijging kan dus een ware plaag ontstaan.

De bloedluis drinkt het bloed van de kip. Een beet van de bloedluis veroorzaakt jeukt. Het is daarom belangrijk er goed op tijd bij te zijn om gevaarlijke stress te voorkomen. Bij een echte plaag zullen kippen sterven door de bloedluis, omdat er teveel bloed van het dier wordt weggenomen. Vaak is dit te herkennen aan grijze kammen op de kop van de kip. De kip lijdt aan bloed/ ijzer te kort.

Hoe herken ik bloedluis symptomen bij kippen?

Herken en behandel bloedluizen bij kippen. Een belangrijke aanwijzing voor de aanwezigheid van bloedluis is, wanneer de kippen hun eieren op de grond gaan leggen. Bij grondeieren is de kans op bloedluis in het legnest wel duidelijk, er vanuit gaande dat het geen jonge hennen meer zijn die hun eerste eitjes produceren. Bij bloedluis zijn er niet direct symptomen te zien bij de kippen, pas als het ernstige vormen aanneemt is dit goed te zien. Door de beten krijgen de kippen kleine (rode) bultjes die licht kunnen jeuken. Maar dit is lastig waar te nemen. Pas bij echte overlast zullen de kippen bleek en vermoeid raken. Het gevaar van bloedluis is dat ze ook andere ziektes kunnen overdragen. Het is daarom goed om bloedluis zo snel mogelijk te bestrijden. U herkent bloedluizen in het hok door de zwarte stipjes in kieren en naden.

Hoe behandel ik bloedluizen?

 • Maak het hok goed schoon, herhaal dit regelmatig
 • Maak het hok goed droog, gebruik een goede bodembedekker. Tabakssnippers hebben een afwerende geur.
 • Dek gaten in het gaas tegen ongedierte of andere vogels die de luis kunnen overdragen
 • Strooi de diatomeeënaarde wekelijks in het hok en in de kieren. Eieren kunnen gegeten blijven worden.
 • Bied de diatomeeënaarde aan in een stofbakrand waar de kippen in kunnen baden
 • Geef de kippen goed te eten, ze moeten goed aansterken. Gebruik hiervoor mercator Herberals, dit is een mineralencomplex dat u makkelijk kunt toevoegen bij het drinkwater.

Herken en behandel bloedluizen bij kippen. Bloedluizen volledig uitroeien blijft lastig, het is daarom aan te raden om een stofbadrand te kopen zodat de kippen zich kunnen in stoffen met Hemexcide. Het is ook belangrijk om de diatomeeënaarde regelmatig in het hok te verspreiden. Een bloedluis kan zich jaren schuilhouden en wanneer de omstandigheden weer goed zijn, komt de bloedluis weer te voorschijn. Wij hebben al jarenlang ervaring in de hobby houderij en bij de professionele pluimveehouder. We hebben veel middelen voorbij zien gaan van fipronil tot en met nicotine, carboleum enz enz, daarom zijn wij overtuigd dat diatomeeënaarde het meest geschikte middel is. Geen chemie, puur natuur. Makkelijk te gebruiken en relatief goedkoop: U kunt het hier kopen: SHOP

Diatomeeënaarde 10 liter ( Hemexcide)

Diatomeeënaarde 10 liter Hemexcide

 

Hoe voorkom ik bloedluizen bij kippen?

 • Maak het hok regelmatig schoon en zorg dat niet te vochtig is.
 • Maak de omgeving onaantrekkelijk, zet vooral in de voorjaar en zomer in op preventie
 • Mercator Tabakssnippers, luizen houden niet van deze geur.
 • Stofbad met Hemexcide+ aan: dit is onze diatomeeënaarde tabakspoeder mix.
 • Mercator Witkalk poeder: Houdt het hok droog
 • Zet een teststokje in het hok en controleer regelmatig of er luizen in zitten, wees er op tijd bij als de luizen weer opspelen bij warm weer.
 • Koop geen tweedehands kippenhok waar bloedluizen in hebben gezeten
 • Zorg dat geen andere vogels in het hok kunnen komen

Bloedluizen op tijd vinden in het kippenhok?

Behalve wanneer je uit het kippenhok komt en jeuk hebt, dit kan al een belangrijke aanwijzing zijn, kun je ook een testbuisje maken. Een Bloedluis testje laat zien dat er bloedluizen in het kippenhok aanwezig zijn. Voor de Bloedluis test heb je een kunststofpijpje en een stukje papier/karton nodig en wat vet of plakstift. Je doet wat vet of plakstift op het papiertje/kartonnetje. Je rolt het papiertje/kartonnetje op en schuift deze in een kunststof pijpje. Het pijpje monteer je overdag onderaan een stok. Als er bloedluizen in het kippenhok aanwezig zijn, zullen deze de volgende ochtend te vinden zijn in de bloedluizen val. Haal het papiertje/kartonnetje uit het pijpje en kijk op het papiertje of er bloedluizen opzitten.

bloedluis in de stal
Honderden bloedluizen samengeklonterd in een legkippenstal

Bestel diatomeeënaarde tegen irritatie van bloedluizen: SHOP

News

Related post

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

#Mercator-groep

Volg ons op Facebook