Hemexcide diatomeeënaarde bij kippen

door | mrt 23, 2021 | Diatomeeënaarde (Hemexcide)

De (ongekende) kracht van Diatomeeënaarde:

Diatomeeënaarde is een multifunctioneel middel en wordt veel  ingezet om parasieten te weren bij kippen. Omdat het product 100% natuurlijk is, is het een zeer veilig bestrijdingsmiddel tegen parasieten zowel voor de kip als mens.

We beschrijven hieronder beknopt Diatomeeënaarde:

 • Wat is diatomeeënaarde?
 • Gezuiverde en ongezuiverde diatomeeënaarde
 • Waar komt diatomeeënaarde vandaan?
 • Gezonde mineralen in diatomeeënaarde
 • Hoe weert diatomeeënaarde parasieten?
 • Vlooien, mijten en insecten bij kippen
 • Diatomeeënaarde in het nachthok
 • Stappenplan en het aanbrengen
 • Diatomeeënaarde: Hemexcide

Wat is diatomeeënaarde?

Het poeder bestaat uit opgedroogde en gemalen fossielen van diatomeeën (plankton). Diatomeeën zijn kleine plankton die voorkomen in zeeën, rivieren en meren. Hun skelet is van kiezelachtig materiaal, dat na het opdrogen overblijft. Deze fossielen hebben scherpe randjes, waar kleine parasieten zich aan open schuren. Diatomeeënaarde heeft meerdere benamingen, zoals: kiezelgoor, kiezelaarde, kiezelgoer, infusoriënaarde en bergmeel.

Gezuiverde en ongezuiverde diatomeeënaarde

Er zijn 2 soorten diatomeeënaarde te verkrijgen: gezuiverde en ongezuiverde. Gezuiverde diatomeeënaarde is spierwit en is zowel een acaricide (pesticide van een fytofarmaceutisch preparaat) als een insecticide. Door deze combinatie is de gezuiverde diatomeeënaarde erg krachtig, maar niet geschikt om te consumeren. Ongezuiverde diatomeeënaarde is donkerder van kleur en is niet bewerkt. Deze vorm kan wel door de kippen gegeten worden en is hierdoor veilig in gebruik.

Waar komt diatomeeënaarde vandaan?

Diatomeeënaarde werd voor het eerst ontdekt in Noord-Duitsland, tijdens het droogleggen van een put. Tot de Eerste Wereldoorlog was Duitsland het enige land dat diatomeeënaarde exporteerde over de gehele wereld. Tegenwoordig worden diatomeeën ook gewonnen uit meren en zeeën in Denemarken, Amerika, Canada, Frankrijk en Tsjechië. Onze diatomeeënaarde wordt in Denemarken gewonnen.

Gezonde mineralen in diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde bevat zeer veel mineralen die bijdragen aan de algehele gezondheid van de kippen. Naast vitamines zijn mineralen voor kippen erg belangrijk.

Diatomeeënaarde / kiezelgoor bevat mineralen zoals:

 • Alcium
 • Magnesium
 • Ijzer
 • Fosfaten
 • Natrium
 • Titanium
 • Kalium

Kippen nemen de mineralen op wanneer ze het poeder eten. Hierdoor is diatomeeënaarde een aanvulling op het menu van pluimvee.

Hoe weert de diatomeeënaarde parasieten?

De scherpe randjes (amorfe) van de fossielen van de diatomeeën zijn erg nuttig. Parasieten schuren zich er namelijk aan open, wat hun beschermlaag aantast. Doordat de beschermlaag kapot is, drogen ze uit zodat ze eraan sterven. En juist dat maakt dat diatomeeënaarde zo effectief is en kunnen bloedluizen er niet resistent van worden.

Bloedluis bestrijden in het kippen(nacht)hok

Bloedluis verstopt zich in de naden en kieren van het kippenhok, daarom breng je juist op deze plekken een laagje diatomeeënaarde aan. De aanwezige bloedluizen die over het poeder lopen schuren zich open en gaan vervolgens dood. Het kippenhok is nu geen veilige omgeving meer voor de bloedluis, waardoor ze wegblijven. Maar let op ook na jaren van (slaap) schijnbare afwezigheid kunnen de bloedluizen weer actief worden.

Veerluis bestrijden op kippen

Ook de veerluis is een veelvoorkomend probleem bij kippen. Door een stofbad te creeëren en te vullen met  zand/diatomeeënaarde, poederen de kippen zichzelf goed in tijdens het badderen. De aanwezige veerluizen die op je kippen zitten sterven wanneer het poeder langs hun heen schuurt.

Vlooien, mijten en insecten bij kippen

Naast bloedluis en veerluis, weert diatomeeënaarde nog meer parasieten bij kippen. Vlooien, mijten en insecten schuren zich ook stuk door de kleine fossielen van de diatomeeën. Zo kun je ook overlast van vliegen tegengaan en voorkom je dat ze hun eitjes leggen in wonden of ontlasting.

Diatomeeënaarde in het nachthok

Door het kippenhok goed in te poederen met diatomeeënaarde zorg je ervoor dat parasieten niet meer in het hok kunnen komen. De belangrijkste plekken zijn de naden en kieren van het nachthok, aangezien dat vaak de meest beschutte en veiligste schuilplekken zijn voor parasieten. Herhaal dit elke keer na het schoonmaken als preventieve behandeling!

Ook het legnest beschermen met diatomeeënaarde!

We raden je aan de diatomeeënaarde ook in het legnest te strooien. Zo voorkom je dat mijten en luizen op je kippen kruipen terwijl ze aan het broeden zijn, eieren leggen of lekker liggen te slapen. Strooi elke keer een nieuwe laag in het legnest wanneer je deze verschoont. Als je rode puntjes bloed op de eieren ziet is dit ook een indicatie dat er bloedluizen aanwezig zijn. Heb je kunststof flappen voor het legnest, kijk/contoleer hier ook goed achter op de aanwezigheid van bloedluis.

Diatomeeënaarde in het hok aanbrengen

De meest simpele methode voor het aanbrengen van diatomeeënaarde in het kippenhok ter bestrijding van de bloedluis is als volgt:

 1. Gebruik een grote borstel (van een stoffer en blik)
 2. Dompel de borstel in de emmer met diatomeeënaarde totdat er een flinke laag op zit
 3. Borstel langs de naden en kieren van het hok
 4. Verspreid als extra bescherming het poeder ook in het legnest en in het stofbad
 5. Draag zelf altijd bescherming tegen het stof

Een effectief stofbad voor de kippen

Kippen nemen graag een stofbad om zichzelf te reinigen van allerlei parasieten. Door diatomeeënaarde aan het stofbad toe te voegen, komt het in het verenpak terecht als de kippen een stofbad nemen. De parasieten kunnen hier niet tegen en zullen doodgaan of de kip met rust laten. Hierdoor zijn de kippen  beschermd.

Sprayen of poederen?

Diatomeeënaarde werkt het beste als je het droog aanbrengt. Maar het kan voorkomen dat je het poeder ergens wilt aanbrengen waar je niet goed bij kan komen. In dat geval kun je de diatomeeënaarde mengen met water en met een plantenspuit sprayen op het betreffende gebied. Gebruik hiervoor een oplossing van 10-15% . Let op doordat diatomeeënaarde snel uitzakt moet je met grote regelmaat de aangemaakte vloeistof in beweging houden. Wanneer het poeder opdroogt, krijgt deze zijn werking weer terug.

Diatomeeënaarde van Mercator-groep:

Mercator-groep importeert diatomeeënaarde en exporteert diatomeeënaarde.

Mercator-groep levert aan kippenwebwinkels, tuincentra, koikarperwinkels, bedden/matrassen reinigers, groothandels, veevoederfabrikanten, (kippen)boeren, stallenreinigingsbedrijven, kippenvangbedrijven, particulieren, hobbyisten enz enz enz.

Bescherm jezelf bij het aanbrengen van de diatomeeënaarde

Ondanks dat het een natuurlijk product is en onschadelijk voor mens en dier, kan de stof irriterend op je luchtwegen werken. Vermijdt daarom het inademen van het poeder dat voornamelijk vrij komt bij het aanbrengen. Indien je geen handschoentjes gebruikt zul je merken dat je handen uitdrogen (het werkt echt) goed je handen na die tijd afspoelen is voldoende.

Mercator-groep, diatomeeenaarde, kiezelgoor, diatomeeënaarde, bloedluis bestrijden, kippenluis.

 

News

Related post

Herken bloedluizen bij kippen

Herken en behandel bloedluizen bij kippen. Kippen krijgen gevaarlijke stress van bloedluizen en mijten. Ze verstoppen zich in de naden en kieren van het hok en het legnest. Wees op tijd er bij om gevaarlijke stress en bloedarmoede van de kip te vvoorkomen. U herkent dit als de kammen niet meer mooi rood zijn maar meer vaal van kleur. Gebruik Hemexcide diatomeeënaarde om de irritatie van de luizen tegen te gaan.

Lees meer

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

#Mercator-groep

Volg ons op Facebook