Ei-dooier kleur

door | mrt 23, 2021 | Kippen Apotheek voor preventie van kippenziekten

Ei-dooier kleur

Misschien is het u wel opgevallen dat de dooiers van uw eieren van uw eigen kippen over het algemeen lichter van kleur zijn dan die in de supermarkt. Hoe kan dit?

De kleur van de dooier wordt mede bepaald door datgene de kip eet en drinkt. Zo kan dus door het voorzien van het kippeneten met een kleurstof de dooier kleur worden gemanipuleerd.

Wat willen wij voor een ei-dooier kleur?

In het algemeen willen Westerse mensen bruine eieren met donker gekleurde dooiers. Bruine eieren worden geassocieerd met gezonder en hogere kwaliteit ei. Een donkere dooier geeft een mooier contrast met het eiwit, zeker als gebakken eitje in de koekenpan. Met een dooierkleur meter kunnen we de kleur van de dooier vaststellen, is het te licht dan kunnen we wat kleurstof aan het voer toevoegen, zodat de dooier donkerder wordt.  Voor mayonaise en bv advocaat worden donkere dooiers gevraagd.

Kleurstof natuurlijk of niet?

Over het algemeen wordt bij de voederfabrikanten een synthetische kleurstof aan het maaltje van de kip toegevoegd (bv Citrana). Wellicht koopt kippenvoer bij een grote winkelketen, grote kans dat dan de kleurstof ook toegevoegd is. Iedere keer als u een eitje van eigen kippen eet en u denkt “toch lekker zo’n gezond eitje van eigen kip”, blijkt dat u toch een heel klein beetje iets chemisch binnenkrijgt.

Eigeel kleur

eigeel kleur

News

Related post

#Mercator-groep

Volg ons op Facebook